27.4.2009

Vesistöjen tilan seuranta 2009 (luonnos)

Ympäristöasiantuntija Heli Jutila tiedottaa seuraavaa (luonnos 5.2.2009):

Ympäristöasiantuntija on valinnut vuoden 2009 seurantakohteiksi seuraava vesistöt (Sulkuihin on merkitty näytteenottoajankohta T= talvi ja K= kesä.):
Hattulassa Lehijärvi (TK) ja Tömäjärvi (K). Hämeenlinnassa: Hauhon kaupunginosassa Kenkijärvi (TK), Urasjärvi (TK), Kalijärvi (K) ja Särkijärvi (K); Kanta-Hämeenlinnassa Katumajärvi (TK), Iso-Munakas (K) ja Hirvilampi (K); Kalvolan kaupunginosassa Rimminlammi (K) ja Kotkajärvi (K), Lammin kaupunginosassa Ekojärvi (TK), Hervonjärvi (K) ja Nerosjärvi (K); Rengon kaupunginosassa Leskijärvi (K), Raidonjärvi (TK) ja Ruokojärvi (TK) sekä Tuuloksen kaupunginosassa Kastanajärvi (K), Lehee (K) ja Takanen (K) ja Pannujärvi (kasviplankton). Kalastotutkimusta on suunniteltu Renkajärvelle. Talvinäytteenoton tulokset ovat jo valmistuneet ja alustava kuvaus tuloksista on luettavista ympäristöpalvelujen nettivisuilta (http://www.hameenlinna.fi/Ymparisto-ja-luonto/Luonto-ja-elaimet/Ympariston-tilan-seuranta/Vesistojen-tila/Vesistotutkimukset/).

Hämeen ympäristökeskus on ilmoittanut tekevänsä neljä kertaa vuodessa tapahtuvaa näytteenottoa seuraavilla kohteilla vuonna 2009: Äimäjärvi, Renkajärvi, Iso-Roine, Kukkia, Hauhonselkä, Pyhäjärvi, Ilmoilanselkä, Kuohijärvi, Ormajärvi, Mommilanjärvi, Pääjärvi, Evojoki, Suomenjoki-Porraskoski, Padasjoki. Hämeen ympäristökeskus ottaa lisäksi kertaluonteiset kartoitusnäytteet vuoden 2009 talven aikana seuraavista järvistä: Vuolijärvi, Säynäjärvi, Ylinen Rautjärvi, Iso Vehkajärvi, Savijärvi, Pyyttämö ja Kyynäräjärvi.

Velvoitetarkkailuissa tutkitaan Hauhonselän, Kirrisen ja Vuorenselän veden laatua Hauholla, Vanajaveden ja Alajärven laatua Hämeenlinnassa ja Hattulassa sekä Renkajoen ja Heiniojan veden laatua Rengossa sekä Ormajärven, Mommilanjärven ja Evojoen veden laatua Lammilla. Vanajaveden reitillä kalaston PCB-pitoisuus, rantojen tarkkailu, vesikasvillisuus, pohjaeliöstö ja sedimentti ovat olleet seurantakohteina normaalin veden laadun seurannan vuoksi. Lammin biologisella asemalla on käynnistymässä vuoden 2009 alussa Vanajanselälle kohdistuva automatisoitu sinilevien ja veden laadun seuranta.

heli.jutila@hameenlinna.fi

Ei kommentteja: