26.5.2012

Infotilaisuudessa tänään 36 osallistujaa

Suojeluyhdistyksen järjestämä infotilaisuus keräsi Vuohiniemen kyläkirkkoon runsaasti kiinnostuneita ranta-asukkaita. Kahvittelun jälkeen puheenjohtaja Matti Peltola toivotti osallistujat tervetulleeksi.


Emeritusprofessori Pertti Uotila kertoi sanoin ja kuvin tutkimuksestaan, joka pohjautuu hänen tekemiinsä inventointeihin Onkilammella 1977 ja 200-2001, Renkajärvellä 2010 ja Kynnösjärvellä 2010. Oli mielenkiintoista kuulla miten Renkajärven vesikasvillisuus on muuttunut vuodesta 1935, jolloin Kaarlo Linkola (Pentti Linkolan isä) teki vesikasvisto- ja -kasvillisuusselvitykset Renkajärvestä ja Onkilammesta.


Molempien selvitysten perusteella Renkajärvi on karu ja puhdasvetinen järvi. Tästä syystä järven kasvilajisto on melko niukka. Linkolan ja Uotilan tutkimusten välisenä 77 vuoden aikana  pysyvä asutus on vähentynyt, mutta huvila-asutus lisääntynyt. Rantalaidunnus on loppunut ja suot on ojitettu. Näistä syistä muutamia kasveja on tullut lisää ihmisen myötävaikutuksella ja toisaalta jotkut lajit ovat taantuneet.

Uotila löysi järvestä yhteensä 33 kasvilajia. Uusia ovat leveäosmankäämi, keltakurjenmiekka, harvinainen rantapalpakko, vesirutto ja karvalehti. Kaksi viimeksi mainittua huonomaineista kasvia ovat onneksi yksittäisiä havaintoja. Harvinaisia Renkajärven lajeja ovat ainakin järvikaisla, purovita, ahvenvita*heinävita, pikkuvita, äimäruoho, hapsiluikka, vaalealahnanruoho ja järvisiloparta.


Pertti Uotila aikoo vielä täydentää selvitystään niin, että kaikki ranta-alueet tulevat tutkituiksi. Esityksensä lopussa Pertti Uotila pyysi yleisöä kertomaan paikoista, joissa kasvaa yllä olevan kuvan Hämeen kylmänkukka. Tämä harvinainen laji on Uotilan erityisen mielenkiinnon kohteena.


Tilaisuuden lopussa Rami Laulajainen kertoi uusitun jätevesilain asioista ja jätevesijärjestelmien vaihtoehdoista. Paikalla oli lähes 10 kiinteistönomistajaa, jotka tilasivat häneltä suojeluyhdistyksen maksaman selvityskäynnin. Tavoitteenamme on saada jätevesiasiat kuntoon rantakiinteistöissä jo ennen vuoden 2016 määräaikaa. Klikkaa kuvat suuremmiksi!


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Markku,

Saisikohan Pertin näyttämät kuvat myös tänne blogiin?

-Pentti Mansukoski

Anonyymi kirjoitti...

Terve!

Juttelin Pertti Uotilan kanssa asiasta. Hän ei ollut halukas antamaan kalvoja vielä, koska tutkimus on hiukan kesken. Palaamme asiaan myöhemmin.

Markku