17.1.2010

Vuohiniemen kartta vuodelta 1750

Renkajärven pitkäaikainen kesäasukas Erkki-Sakari Harju lähetti blogissamme julkaistavaksi mielenkiintoisen historiallisen kartan. Erkki-Sakari on maanmittausneuvos, joka on työskennellyt pääkartografina AffectoGenimap Finland Oy:n kustannusyksikössä. Tässä hänen saatekirjeensä sekä alla kartta, jonka saat suuremmaksi klikaamalla. Kiitos mielenkiintoisesta historiallisesta löydöstä!

Liitän mukaan Ruotsin sota-arkistosta löytämästäni kartasta otteen, missä on Renkajärven Hattulan puoleinen osa. Kyse on todennäköisimmin pitäjänkartasta kaavaltaan neljätuhatta kyynärää yhtä tuumaa kohden (metrisessä järjestelmässä n. 1:80000). Erikoista kartassa ovat merkinnät alueen maastosta ja puustosta. Kartan valmistusvuosi on noin 1750. Edelleen siitä löytyy yhteys Härkätielle sekä Luurilan kohdalta järven ylittävä Takäjärvelle menevä talvitie, joka esiintyy myös 1864 valmistuneessa Kalmbergin kartastossa.



1 kommentti:

Markku kirjoitti...

Erkki-Sakarin mainitsema talvitie on se, jota pitkin kuljettiin talvisaikaan Hämeenlinnasta Turkuun. Soiden ja järvien yli kulkeva talvitie oli helpompi käyttää kuin korvessa mutkitellut varsinainen Härkätie. Tämän tien kulkija lienee myös se, joka jätti jälkeensä ns. Luurilan aarteen. Aarteesta on kerrottu tarkemmin Renkajärvi-sivuston historiaosuudessa.

Markku